7 årsaker til plastavfall, og hvordan du selv kan redusere det drastisk

Du har sikkert fått med deg saken om plasthvalen, som hadde 30 plastposer i magesekken sin da den døde. Eller kanskje du også har vært med å rydde en strand for å få bort plastavfall som har kommet drivende med vinden og bølgene. Det er et bra tiltak som hjelper naturen, men det viktigste vi kan gjøre er å redusere mengden plastavfall vi lager.

Her er mine beste tips, som er basert på hva man ofte finner i strandkanten:

 1. Plastposer er den største årsaken til plastavfall. En plastpose bruker ca 15-20 år på å bli brutt ned til små biter (mikroplast) og derfra bruker de enda lenger tid på å bli helt nedbrutt.
  Velg heller gjenbrukbare handlenett når du handler.
 2. Plastfolie – Plastfolie har relativt kort brukstid. Vi bruker den som regel til å pakke inn maten vår i en kort periode. Så blir den som regel kastet etterpå.
  Velg heller Beeswraps eller andre lignende innpakningsfolier som kan brukes flere ganger. Disse kan vaskes for hånd.
 3. Plastsugerør – disse brukes en gang og kastes etterpå.
  Velg heller sugerør som kan brukes på nytt. Det finnes alternativer i rustfritt stål, glass og bambusfiber. Du kan også bruke sugerør av papir som kan komposteres.
 4. Q-tips – Har du tenkt over at q-tips pinnene er laget av plast? Dette er en av de tingene man oftest finner igjen på stranden og noe av grunnen til det er at de ofte kastes i toalettet.
  Velg heller q-tips hvor pinnen er laget av papir. 
 5. Drikkeflasker av plast – Vi har heldigvis pant på flasker, så en stor del flasker blir pantet og gjenvunnet, men enda er det mange flasker som havner i naturen.
  Velg heller drikkeflasker av glass eller rustfritt stål. Bonus er at det ikke er fare for at det lekker potensielt skadelige stoffer i drikken din, og at de kan brukes igjen og igjen.
 6. Tannbørste – Hvert år kastes det mer enn 4,7 milliarder tannbørster. Vanlige tannbørster fra dagligvarebutikken er laget av plast.
  Velg heller tannbørster av bambus som blir brutt ned i løpet av 4-6 mnd.
 7. Matemballasje i plast – Dette utgjør en stor del av plasten en familie produserer. Veldig mye av matvarene i dagligvarebutikken er pakket inn i plast.
  Velg heller matvarer uten plast, se etter frukt og grønt som ikke er pakket inn, pasta i papp framfor plast for eksempel, og kjøp inn i større kvanta slik at mengden emballasje som trengs blir mindre.BONUS: Enda bedre er det å ta med egen emballasje og handle i butikker som tilbyr varer i løsvekt. Slike butikker finnes flere steder i landet nå.

Gjør du andre tiltak for å redusere plastavfall? I så fall hvilke? Jeg vil gjerne lage en lengre liste, så kom med ideer.

 

 

Comment (1)

 1. Plast er en mare. Vi bruker det til alt. Jeg husker det ble sagt på Fjernsynskjøkkenet en gang for lenge siden – kanskje tidlig åttitall – at man burde bruke plastfolie over brøddeigen når den skulle settes til hev. Inntil da hadde jeg aldri tenkt at det skulle være noe annet enn kjøkkenhåndkle. Håndkle holder, og kanskje særlig hvis man fukter det litt først. Likevel griper jeg ofte til plasten. Gammel vane!

Leave your thought